Fotograf: Cecilia Wannebo

Upptäck Göteborg på cykeln i sommar


Publicerad 5 juli 2021

Som göteborgare behöver du inte åka långt för härliga upplevelser på semestern. Det är också enkelt att ta sig runt på cykel. Här får du ett veckoschema för en maxad upplevelse på cykel med allt från stadsnära vattenlekar och salta havsvindar, till 1700-talshistoria och frisbeegolf i skogen.

Cykelkarta och hyrcyklar

Med Göteborgs cykelkarta hittar du enkelt runt till utflyktsmål och sevärdheter i Göteborg. Kartan som både är på svenska och engelska är gratis och finns att hämta eller beställa hos Göteborgs turistinformation. Vill du planera din cykeltur digitalt?Använd Cykelreseplaneraren istället.

Måndag - Hitta ut i södra skärgården

Kvinna blickar ut över skärgården från färja

Gillar du att upptäcka nya platser, se vackra vyer och röra på dig? Hitta ut är en enklare form av orientering där alla kan delta utifrån sina förutsättningar, dygnet runt, ensam eller med familj och vänner.

Använd appen Hitta ut eller hämta en karta hos Turistbyrån i Göteborg eller vid infopoints i skärgården. Öluffa runt i södra skärgården mellan öarna Brännö, Styrsö, Donsö och Vrångö och hitta checkpoints. Några checkpoints är lätta (gröna) som går att nå exempelvis med cykelvagn. De röda, blå och svarta blir successivt mer utmanande och kräver att du parkerar cykeln. Det bästa av allt? Det finns många chanser att svalka sig med ett dopp i havet.

Hitta hit: Med start genom Vasagatans vackra allé av lindträd går det en bra och sevärd cykelväg till Saltholmen som tar cirka 1 timma. Det är en relativt lätt cykling med undantag för ett par backar. Du får ta med cykel på alla båtlinjer i Göteborg i mån av plats.

Tisdag - Dansa loss vid Kvillestråket

Flera personer dansar på regnbågsfärgad dansbana

Ut med Kvillestråket finns en regnbågsfärgad dansbana vid Kvilleplatsen nära Backaplan där du kan dansa och spela din egen favoritlåt i högtalarna från din telefon. Gå eller cykla längs det 4 kilometer långa parkstråket som löper mellan Hjalmar Branting och det fågelrika naturområdet i Hökälla längs med Kvillebäcken.

Intill dansbanan finns möjlighet till parkour och sittplatser med en pergola i grönska. Vid Aröd hittar du ett utegym med hinderbana. Flera platser längs med stråket har belysning som gör det värt att besöka även när det mörknar. Vid Aröd hittar du ett stort utegym med hinderbana och vid entréerna till stråket finns mötesplatser med sittplatser och storbildskartor över stråket.

Hitta hit: Entréerna till stråket finns vid Hjalmar Brantingsgatan och vid den södra entrén till Hökälla naturområde (Finlandsvägen).

Onsdag - Vattenlek med cirkustema i Angeredsparken

Lekfull snurrplatta och skrattspeglar

Utflyktslekplatsen i Angeredsparken har cirkustema, både vad gäller utformning och lekredskap. Här finns allt från sandlåda och karusell till skrattspeglar och jättegungor. Vattenleken, som är öppen klockan 10–22 under sommaren, är en höjdpunkt under besöket med sälskulpturer, svalkande vattenstrålar och fantasifulla duschar. 

Runtom lekplatsen finns stora gräsmattor för picknick och lek. Här finns även pingisbord, basketkorg och skejtmöjligheter. Eller varför inte ta ett parti schack eller Fia med knuff? För den kulturintresserade ska du promenera bort mot ravinlandskapet vid Lärjeåns dalgång. Här står Alexander Calders konstverk ”De tre vingarna” och nere i ravinen finns skulpturerna ”Totemistic” av Leslie Johnson och ”Möte” av Hans Gothlin.

Hitta hit: Med start vid Redbergsplatsen tar det cirka 50 minuter med cykel till Angeredsparken som ligger mellan Angereds centrum och Angered Arena. Cykelparkering hittar du vid Angered arena.

Torsdag – Picknick med utsikt vid Sjöbergen

Utsikt över älvsborgsbron och Göta kanal På höjderna vid Göta älvs mynning, mellan Nya varvet och Älvsborgsbron, ligger Sjöbergen som också är hemvist för en av Göteborgs sex naturspots, Älvdans. Aldrig känner en sig så fri som uppe på Sjöbergen när du ser människornas myllrande aktiviteter nedanför. Här kan du följa båtarna på älven, bilar på bron och slingrande rök från skorstenar. Nedanför berget ligger Röda sten mitt emellan Klippans kulturområde och Nya Varvet, båda makalösa kulturhistoriska områden med caféer och bryggliv. Om du följer stigen söderut når du Sjöbergens koloniområde där du kan titta på odlingar och hönsgårdarna.

Hitta hit: Sjöbergen ligger i Sandarna intill Älvsborgsbron. Du tar dig enklast till utsiktsplatsen från Sjöbergens koloniområde. Om du vill stanna i området en längre stund kan du parkera cykeln i anslutning till parkeringen vid koloniområdet eller nere vid Röda stens konsthall.

Fredag – Aktiv heldag i Skatås med frisbeegolf, bikepark, höghöjdsbana och beachvolleyboll

Man står redo att kasta frisbee i skog

I Skatås friluftsområde kan du spendera en heldag. Upptäck den vackra naturen under en två respektive tre kilometer lång frisbeegolfrunda eller spela beachvolleyboll på en av de sex bollplanerna. Här finns också möjlighet till beachfrisbee, beachhandboll och beachfotboll. I området finns även en bikepark där du kan testa din cykelteknik samt en nyöppnad äventyrspark med höghöjdsbana där du kan uppleva naturen uppe bland trädkronorna och testa dina färdigheter på 6, 9 respektive 11 meters höjd.

I Skatås finns flera motionsslingor, promenadstråk och vandringsleder som gör promenader och löpning till självklara aktiviteter i den grönskande omgivningen. Här passerar BohusledenVildmarksleden och Gotaleden och det finns såväl elljusspår (2,5 km, 5 km och 8 km) som terrängspår (10 km och 18 km).

Hitta hit: Skatås motionscentrum ligger på Skatåsvägen 25 mellan Härlanda tjärn och Delsjön i de östra delarna av Göteborg. Utanför entrén finns cykelställ där du kan låsa fast din cykel.

Lördag – Invig Hisingsbron med ett besök till Jubileumsparken

Hisingsbron

Hisingsbron ligger mitt i centrala Göteborg och knyter samman stadens centrum över vattnet. Den nya bron öppnades för trafik söndagen den 9 maj och invigningen pågår fram till hösten. Ta din första cykeltur över bron och dela med dig av din upplevelse i sociala medier med hashtaggen #MinBroinvigning.

Intill Hisingsbron, i frihamnen, ligger Jubileumsparken där du kan svalka dig med ett dopp, simträna och prova på segling. Nytt för i år är saltvattensbad, kanotpaddling, sittgrupper för små sällskap och foodtrucks. Alla aktiviteter är gratis, tillgänglighetsanpassade och anpassade efter rådande restriktioner för att bidra till att minska smittspridning av covid-19. Därför är antalet deltagare begränsat och plats måste förbokas. Boka plats och läs mer aktiviteterna i Jubileumsparken.

Hitta hit: Hisingsbron ligger precis intill nuvarande Götaälvbron med ena brofästet i Centralenområdet och det andra mellan Ringön och Frihamnen. Sväng av mot Jubileumsparken i höjd med spårvagnshållplats Frihamnen.

Söndag – 1700-talsminnen i Lilla Änggården

Grönskande trädgård med gångar i Lilla änggården

Med cykel från centralstationen är du i natursköna Änggårdsbergen på 25 minuter. Strax intill ligger lilla Änggården, en vacker släktgård och trädgård från 1700-talet som agerat inspelningsplats åt tv-serien ”Vår tid är nu”. Trädgården består av gräsmattor och rabatter med promenadvägar som leder förbi dammar och bäckar i en trolsk miljö. Trädgården övergår i en lekfull kuperad bokskog. I trädgården står ett bevarat borgerligt sommarhem med möbler och föremål från tre sekel. Har du tid över, besök Botaniska eller ta en tur i Änggårdsbergen.

Hitta hit: Lilla Änggården ligger på Thorild Wulffsgatan 75, drygt 500 meter söder om Göteborgs Botaniska trädgård. Cykelparkering hittar du vid Hejderidaregatan och Botaniska.

Ta hand om varandra och naturen

Minska smittspridningen

Smittspridningen i Västra Götaland är fortsatt hög. Därför är det mycket viktigt att vi alla hjälps åt att minska smittspridningen. Så gör du skillnad:

  • Håll avstånd.
  • Undvik trängsel.
  • Minska dina kontakter.

Läs Göteborgs Stads rekommendationer med anledning av Covid-19

Allemansrätten – frihet under ansvar

Tack vare allemansrätten har du en frihet att röra dig och vistas i den svenska naturen. Tänk på att med denna frihet kommer även ett ansvar att ta hänsyn och visa respekt för både natur, markägare och andra besökare. Detta innebär exempelvis att du tar hand om ditt skräp, håller hunden kopplad och följer regler kring eldning.

På Naturvårdsverkets hemsida kan du lära dig om vad som gäller

Vill du ha fler utflyktstips?

Du hittar fler tips på platser att besöka, där du kan vara ute och njuta på säkert avstånd från andra besökare på goteborg.se/utochnjut.