Till sidans huvudinnehåll

Fristående skolas ansvar att rapportera elevs frånvaro


Fristående skolor och deras huvudmän har tillsammans med Göteborgs Stad som hemkommun ett gemensamt ansvar för skolplikten för alla barn folkbokförda i Göteborg. För en fristående skolas del innebär det att se till att alla elever verkligen går i skolan och får undervisning. All frånvaro från undervisningen är viktig att ta på allvar.

Mer information om vad som gäller vid elevs frånvaro hittar du på Skolverket.se.

Fristående skolans ansvar när en elev har omfattande frånvaro.

  1. Utreda frånvaron (7 kap. 19 a § skollagen)
    Om en elev har upprepad eller längre frånvaro är rektorn skyldig att utreda frånvaron.
  2. Anmäla till huvudmannen (7 kap. 19 a § skollagen)
    När en utredning har inletts ska rektorn anmäla detta till sin huvudman (styrelsen för skolan).
  3. Informera hemkommunen (7 kap. 22 § skollagen)
    Huvudmannen för skolan ska sedan lämna uppgift om elevens frånvaro till hemkommunen. Ofta är det dock den fristående skolan som informerar hemkommunen. Hemkommunen ska även informeras om en elev börjar eller slutar vid skolan.
  4. Orosanmälan (29 kap. 13 § skollagen som hänvisar till 14 kap. 1 § socialtjänstlagen) Om skolan känner oro för att eleven kan fara illa kan det vara aktuellt att göra en anmälan till socialtjänsten.

Vad innebär egentligen upprepad eller längre frånvaro?

Exakt hur många tillfällen eller hur länge en elev kan vara frånvarande innan rektorn är skyldig att påbörja en utredning är något som får avgöras i varje enskilt fall. Frånvaron måste inte ha påverkat elevens måluppfyllelse för att en utredning ska startas. En utredning behöver inte göras om rektorn bedömer att det inte behövs, till exempel när rektorn vet att eleven är sjuk. En utredning ska ske i samråd med såväl elevhälsan som eleven och dennes vårdnadshavare. Tänk på att frånvaron ska utredas oavsett om frånvaron bedöms vara giltig eller ogiltig. 

Om eleven är försvunnen

Om skolan inte vet var eleven befinner sig eller har fått indikationer på att eleven är utomlands ska ingen frånvaroutredning göras. Då ska skolan i stället utreda skolplikten och ta reda på var eleven befinner sig.

Skolplikt, utomlandsvistelse och stöd vid ledighetsansökan för fristående skolor

Varför ska hemkommunen informeras?

Anledningen till att elevens hemkommun ska informeras är att hemkommunen har ett utökat övergripande ansvar för skolplikten. Hemkommunen har följande ansvar och möjligheter.

  • Samordna insatser (7 kap. 21 § skollagen)
    Om det behövs för att eleven ska få undervisning ska hemkommunen samordna insatser med samhällsorgan, organisationer eller andra som berörs.
  • Föreläggande, eventuellt förenat med vite (7 kap. 23 § skollagen)
    Om en skolpliktig elev inte går i skolan och detta beror på att elevens vårdnadshavare inte har tagit sitt ansvar, får hemkommunen förelägga elevens vårdnadshavare att fullgöra sina skyldigheter.
  • Statistik
    Grundskoleförvaltningen sammanställer och analyserar också alla inkomna anmälningar regelbundet så att grundskolenämnden kan få en lägesbild av elevernas frånvaro och skolornas frånvarohantering.

Behov av samordnade insatser

Elever med upprepad eller längre frånvaro kan ha behov av mer stöd än vad en enskild skola kan erbjuda. Ofta kan en samverkan mellan skola och till exempel socialtjänst, barn- och ungdomspsykiatri, ungdomsmottagning, barn- och ungdomshabilitering, fritidsförvaltning eller polis vara en framgångsfaktor. Om den fristående skolan behöver stöd för att få till stånd en samverkan kan skolan informera grundskoleförvaltningen om detta i samband med att skolan lämnar uppgifter om elevens frånvaro. Sätt då ett kryss i avsedd ruta på blanketten.

Så här gör du

Fyll i blanketten och skicka in den till grundskoleförvaltningen på friskolor@grundskola.goteborg.se. Märk e-posten med ”Omfattande frånvaro, skolans namn”. Rapporten kan också skickas med post till Grundskoleförvaltningen, Box 1015, 405 21 Göteborg, då utan särskild märkning på kuvertet. Samtliga rapporter diarieförs.

Här hittar du alla blanketter.

Kontakta grundskoleförvaltningen

Har du synpunkter eller frågor om grundskoleförvaltningen så kan du kontakta oss.

Telefon och e-post

Telefon
031-365 09 60
Kontaktformulär

Ställ en fråga eller lämna en synpunkt.

Fyll i din e-postadress om du vill ha svar.
Ställ en fråga eller lämna en synpunkt. Beskriv ditt ärende så detaljerat som möjligt. Max 5000 tecken.
Göteborgs Stad behandlar dina personuppgifter i enlighet med bestämmelserna i dataskyddsförordningen, DSF. För mer information, se Så här behandlar kommunen dina personuppgifter.

Besöksadress

Gamlestads Torg 5

[{ "type":"Feature", "geometry":{ "type":"Point", "coordinates":[12.004993970299916,57.727959886790366] }, "properties":{ "title":"Grundskoleförvaltningen", "content":"Gamlestads Torg 5" } }]

Postadress

Box 1015
405 21 Göteborg

${loading}