Angereds bokmässa 2018

Den 22 september är det premiär för en ny litteraturscen i Göteborg - Angereds bokmässa som äger rum på Kulturhuset Blå Stället i Angered. På bilden ovan ser du några av våra specialinbjudna gäster. Från vänster: Khaled Alesmael (foto: Fadi Khattab), Athena Farrokhzad (Foto: Khashayar Naderehvandi), José Romero, Meira Ahmemulic, Alexandra Pascalidou (foto: Pavlos Efthimiou), Samira Motazedi, Aleksander Motturi (foto: Mai Nestor).

Länk till MEDVERKANDE/PRESENTATIONER


Länk till PROGRAMMET


Om Angereds bokmässa

Välkommen till Göteborgs nya litteraturscen - Angereds bokmässa - en arena för skrivande personer, etablerade och oetablerade, både i Angered och i andra förorter i Göteborg. Syftet är att lyfta litteraturen och poesin i förortsområden.

Angereds bokmässa vill spegla samhällets och litteraturens mångfald och rikta ljuset mot hur representationen ser ut i Litteratur-Sverige. Vi hoppas både att det ska knytas många kontakter och på många kreativa samtal om hur vi tillsammans kan arbeta för en mer inkluderande och jämlik framtid inom den svenska litteraturbranschen.

40 BOKBORD

Angereds bokmässa kommer att innehålla bokbord, författarframträdanden, läsningar, panelsamtal och mycket mer. Med fri entré hoppas vi nå både gamla och nya litteraturintresserade som annars kanske inte har möjlighet att gå.

Förutom specialinbjudna gäster som Khaled Alesmael, Athena Farrokzhad, José Romero, Meira Ahmemulic, Alexandra Pascalidou, Samira Motazedi, Aleksander Motturi är huset fyllt med över 40 bokbord och 6 scener där du kan bekanta dig med författare, förlag och organisationer.

6 OLIKA SCENER

De olika scenerna bjuder var och en på olika typer av litteraturaktiviteter hela dagen. Inom kort publicerar vi det fullständiga programmet.

Stora Scenen
Här kommer det förutom författarsamtal och poesiläsningar att vara två längre panelsamtal. Panelsamtal 1: Om författarskap i förorten/ villkoren för författarskap i Sverige. Moderator: Alexandra Pascalidou. Medverkande: Nabila Abdul Fattah, José Romero, Athena Farrokhzad och Zhiwar Rashid.

Panelsamtal 2: Om förorten och litteraturen arrangerat av Ord & Bild.
Moderator: Ann Ighe.

Medverkande: Meira Ahmemulic, Karwan Faraj och Aleksander Motturi.

Studion
Bjuder på författarpresentationer och läsningar hela dagen.

Ungdomsscenen
Arrangeras i samarbete med KulturATOM. Här ligger fokus på ungdomar med workshops, panelsamtal, uppläsningar och open mic. Dessutom blir det ytterligare ett litteratursamtal: Om poesins roll i förorten med Mohammed Ali från See me Smile, Yasmin Omar, vinnare av Ortens Bästa Poet i Göteborg 2017, Vic Vem och Aisha från Poesiskolan. 

Ateljén
Med workshops i bokbinderi, skrivarkurser, serieskapande och mycket mer.

Barnens Scen
Arrangeras av Angereds bibliotek och innehåller sagoläsning på olika språk, musikframträdande och workshops.

Writers Corner
Utöver pågående utställning ”Infinitamente Ausentes – Oändlig tomhet” av den mexikanske konstnären Nando Murio, fungerar Konsthallen denna dag som en spontan scen där du som besökare kan anmäla dig för en kortare läsning. Dessutom en minikonsert med förortspoesi.

Blå Gången
Blå Ställets stora genomgångshall Blå Gången fylls med bokbord och mängder av författare, förlag och andra organisationer.


BAKGRUND

Initiativet till Angereds bokmässa kommer från de lokala författarna José Romero och Yarko Rhea Salazar. Utgångspunkten för deltagande i Angereds bokmässa var att de medverkande skulle uppfylla något av följande kriterier: att vara bosatt, arbeta eller på annat sätt verka i Angered eller någon annan av Göteborgs förorter. Att skriva på ett annat språk än svenska - eller skriva om för Angereds bokmässa relevanta teman. Hen behöver INTE vara publicerad.

Arrangemanget genomförs av Kulturhuset Blå Stället i samarbete med Folkets Hus Hammarkullen, Blå Ställets Vänner och Angereds bibliotek med stöd av ABF Göteborg och Kultur i Väst. Evenemanget är en del av Göteborgs 400-årsjubileum med extra fokus på Go Global 2018.

Arrangemanget är politiskt obundet och alla som står för alla människors lika värde är välkomna att delta. Arrangörsgruppen förbehåller sig rätten att besluta om medverkande samt att göra ett urval av utställare vid överbokning.


INFORMATION
Tid: lördag 22 september 2018. Kl 11-17.
Plats: Kulturhuset Blå Stället, Angereds Torg 13, Angered C.
Spårvagn 4, 8, 9 till Angered C.
Blir du fikasugen eller hungrig är Restaurang Kultur På Burk öppet hela dagen.

Följ evenemanget på
Blå Ställets Facebooksida


KONTAKTPERSONER 
Anni-Frid Frisk

Producent Samhälle & samtal, Kulturhuset Blå Stället
E-post: annifrid.frisk@angered.goteborg.se
Tel: 072-514 36 69

José H. Romero
Författare & poet / Folkets Hus Hammarkullen
E-post: wara19@hotmail.com
Tel: 070-859 23 88

Angereds Bokmässa 2018

Logotyper: Göteborgs Stad, Folkets Hus Hammarkullen, Kulturhuset Blå Stället
Logotyp ABF och Kultur i Väst

 

Go Global

​Evenemanget är en del av Göteborgs 400-årsjubileum
med extra fokus på Go global 2018.

Go Global - del av Göteborgs Stads 400-årsjubileum Logotyp Göteborgs Stads 400-årsjubileum

 

Pressklipp

Göteborg Direkt (180616) Finns i fillista 1 nedan!
ETC Göteborg (180426) Finns i fillista 1 nedan!
Fastighetsfolket (180814) Finns i fillista 1 nedan!
Fastighetsfolket (nr 7 2018) Finns i fillista 1 nedan!
Syre (nr 127 180907) Finns i fillista 2 nedan!
ETC Göteborg - 3 frågor (180918) Finns i fillista 2 nedan!
Djungeltrumman (webb) (180917) Finns i fillista 2 nedan!
SVT Väst (180918)
Kulturnyheterna i SVT (180919)

 

Ladda ner affischen

FInns i fillistan nedan!

Ladda ner programmet + karta över bokbord och scener

FInns i fillista 2 nedan!