Angereds Bokmässa - Medverkande

Den 22 september 2018 är det premiär för Angereds bokmässa. Mässan äger rum på Kulturhuset Blå Stället. På bilden ovan ser du några av våra specialinbjudna gäster. Från vänster: Khaled Alesmael (foto: Fadi Khattab), Athena Farrokhzad (Foto: Khashayar Naderehvandi), José Romero, Meira Ahmemulic, Alexandra Pascalidou (foto: Pavlos Efthimiou), Samira Motazedi, Aleksander Motturi (foto: Mai Nestor). Nedan hittar du en lista med presentationer på de medverkande. Angereds bokmässa initierades av Yarko Rhea Salazar och José Romero och är ett samarbete mellan Kulturhuset Blå Stället, Blå Ställets Vänner, Folkets Hus Hammarkullen och Angereds bibliotek med stöd av ABF Göteborg och Kultur i Väst. ​Evenemanget är en del av Göteborgs 400-årsjubileum som sätter extra fokus på Go global 2018.

Länk till INFO OCH BAKGRUND

Länk till PROGRAMMET

 

På bokmässan kan du möta de medverkande i panelsamtal, författarframträdanden, bokbord, speakers corner, på ungdomsscenen och andra scener.
Här är listan på de medverkande. Med reservation för ändringar och tillägg i programmet. 

Missa inte heller fredagkvällens - 21/9 kl 18-22 - evenemang Latinamerikansk
Litterär Afton (språk: övervägande spanska) - en helkväll med spanskspråkig litteratur och läsningar. 
Med andra ord: en riktig L i t t e r a t u r h e l g att se fram emot!
Konferencier vid båda evenemangen är Viana Barzan Mikkelsen.

 

Speciellt inbjudna gäster på Angereds bokmässa

José Romero

José Hernán Romero Jaldín, ursprungligen från Bolivia och sedan många år tillbaka Hammarkullebo. Han är tandtekniker, kulturarbetare, journalist, radiopratare och poet. Han har gett ut ett flertal böcker, däribland Pensamientos (2010) på spanska och 30 år och lite till… (2012) på svenska. Hans senaste utgivning är DileNoMás (2016). Han mottog Angereds kulturpris 2011.
Tillsammans med Yarko Rhea Salazar är José Romero initiativtagaren till Angereds bokmässa 2018.

​Yarko Rhea Salazar

Yarko Rhea Salazar är författare, filmare och kulturarbetare som gärna leker med språket i sitt skrivande. Han har valt att skriva på spanska, sammanflätad med aymara och quechua, som den röda tråden som håller ihop hans skrivkonst. Att översätta den skulle inte ge rättvisa åt den poetiska kärnan som föds ur dess multispråk - och som leker med rytmer, erfarenheter och metaforer.
Han har gett ut böckerna Sananmun (2005), Terabeybi (2012) och Ay Corazón Yú (2016).
Tillsammans med José Romero är Yarko Rhea Salazar initiativtagaren till Angereds bokmässa 2018. 

Alexandra Pascalidou

Alexandra Pascalidou är svensk-grekisk journalist, programledare, författare och människorättsaktivist. Hon har tidigare givit ut de kritikerrosade böckerna Bortom mammas gata, Kaos, Taxi, Korsväg och Frontkick. Nu är hon aktuell med boken Mammorna, en reportagebok om mammor i förorten. Så här skriver hon i sitt förord till boken som släpps den 17 augusti.
”Den här boken började med mödrar som grät över sina barns livlösa kroppar. Mammor som väckts mitt i natten av poliser som berättar att deras barn bragts om livet. Mammor som burit sina barn närmast hjärtat hela vägen till den sista vilan. Den här boken föddes i förtvivlan över de förlorade liven i förorten. Liv som blev siffror i en sorglig statistik. För att se människorna bakom siffrorna och försöka förstå fenomenet började jag intervjua mammor som mist sina barn i dödsskjutningar.”
På Angereds bokmässa berättar hon mer om den purfärska boken och modererar dessutom ett panelsamtal om författarskap i förorten.
Läs recension av boken i Expressen. 
​Läs recension av boken i Dagens Nyheter.

Aleksander Motturi

Aleksander Motturi, född 1970, är en av drivkrafterna bakom Clandestino Institut och kulturtidskriften Glänta. Han har översatt och avhandlat Ludwig Wittgenstein i Filosofi vid mörkrets hjärta, skrivit dramatik (senast Pappersgudarna) samt den uppmärksammade boken Etnotism – en essä om mångkulturalism, tystnad och begäret efter mening. År 2011 romandebuterade han med Diabetikern. Nu senast utkom romanen Broder (2017) för vilken han fick Sveriges Radios romanpris 2018. Lagom till Angereds bokmässa utkommer hans kommande roman Onåbara.

Athena Farrokhzad

Athena Farrokhzad är poet, översättare, litteraturkritiker, och lärare vid Biskops-Arnös författarskola. 2013 gav hon ut Vitsvit, som belönades med bland annat Karin Boye-priset. 2016 gav hon, tillsammans med Svetlana Cârstean, ut diktsamlingen Trado och är nu aktuell som medförfattare i antologin Nyliberal ordlista, en politisk och poetisk stridsskrift. På Angereds bokmässa deltar hon i ett panelsamtal om villkoren för författarskap i Sverige.

Carlos Decker-Molina

Carlos Decker-Molina är journalist, författare och poet, född i Bolivia. Han har upplevt militärkupper i sitt hemland såväl som i Chile och Argentina. Kom till Sverige efter att på 1970-talet varit kidnappad, fånge och flykting. Har arbetat som reporter, utrikeskorrespondent och redaktör i Bolivia, Chile, Frankrike, Argentina och Sverige och i FN i New York.

Nabila Abdul Fattah

Nabila Abdul Fattah är frilansjournalist, rappare, ungdomsledare och medverkar i antologin Brev till min dotter som utkom 2017. Nu är hon aktuell med Revolution Poetry  som kommer ut med en lyriksamling i september 2018. Revolution Poetry är en konstnärlig plattform och ambulerande scen & rörelse som existerat sedan slutet av 2009 och vars bas är konstformen Spoken Word. På Angereds bokmässa deltar hon i ett samtal om författarskap i förorten.

Khaled Alesmael

Khaled Alesmael är journalist och författare, född i Syrien 1979. Prisbelönt för sitt arbete i radio och TV i Damaskus, Beirut, Amman, Kairo och Istanbul. Efter flykten till Sverige fick han permanent uppehållstillstånd 2015. Har arbetat på Uppdrag granskning och gjort reportage för bland annat Konflikt i P1 och tidningen Ottar. Selamlik är hans debutroman. 
Bokmässan och Leopard förlag arrangerar ett författarsamtal (på engelska) med Khaled Alesmael och Kristofer Folkhammar på Angereds bokmässa.
Läs recension av Selamlik i GöteborgsPosten här.

Samira Motazedi

Samira Motazedi är född och uppvuxen i Iran där hon bland annat studerat ekonomi. Efter att ha dömts till döden för brott mot den islamiska regimens regelsystem kom hon till Sverige och sökte asyl 2012. En ansökan som avslogs i maj 2013. Sedan dess har hon stridit för att Migrationsverket ska ompröva hennes ärende och samtidigt skrivit om den svenska asylprocessen och om den islamska regimen i Iran. 2017 kom hennes bok En gång i veckan drömmer jag att jag är i Iran.
Bokförlaget Glänta arrangerar författarframträdande med Samira Motazedi på Angereds bokmässa.

Karwan Faraj

Karwan Faraj är dokumentärmakare, rappare och ungdomscoach, uppvuxen i Gårdsten. Har gjort flera uppmärksammade dokumentärer i Sveriges Radios P1 och P3 om gängskjutningen på Vår Krog & Bar och om svenska Sara som reste till Syrien och anslöt sig till IS. Tillsammans med författaren och dokumentärfilmaren Renzo Aneröd har han gett ut romanen Vildsvinet. Faraj har också skrivit ett kapitel i antologin När Andra Sover.

Meira Ahmemulic

Meira Ahmemulic är konstnär och författare uppväxt i Gårdsten. 2018 fick hon Göteborg Stads kulturpris.

Norah Zapata-Prill

Norah Zapata-Prill är en av de viktigaste samtida bolivianska poeterna, permanent medlem i den bolivianska språkakademin och professor i litteratur och kastilianska. Hon har en forskarutbildning i spanska språket och litteratur vid Instituto de Cultura Hispánica i Madrid. Två gånger, 1973 och 1977, har hon vunnit den nationella poesitävlingen Franz Tamayo, den viktigaste i sin genre i Bolivia. Hon bor för närvarande i Schweiz.

--------------------------------------------------------------------------

Övriga medverkande på Angereds bokmässa

 

Serar Abdulkadir

Serar Abdulkadir, Angeredsbo, social entreprenör, ordförande för DANGDUUD (Socialt företag med bokförlag), författare samt illustratör till ett 10-tal tvåspråkiga barnböcker på svenska och somaliska.

Hebert Abimorad

Hebert Abimorad är en uruguayansk poet, journalist, översättare och lärare bosatt i Göteborg. En stad till vilken han dedikerade sin första bok Göteborg: Kärlek och öde (1982, tvåspråkig utgåva på spanska och svenska) sedan han flytt militärdiktaturen 1975. Abimorad har översatts till svenska, franska, portugisiska, makedonska, engelska Italienska och persiska. 2003 utsågs han till årets författare av Västsvenska författarsällskapet och Författarcentrum Väst.
År 2010 nominerades Abimorad till det uruguayanska Bartolome Hidalgo-priset i kategorin poesi och 2014 tilldelades han det uruguayanska kultur- och utbildningsdepartementets litteraturpris inom kategorin poesi och prosa för diktsamlingen Mekong (2012).

Amalia Alvarez

Amalia Alvarez

Amalia Alvarez är serietecknare, boende i Lund sedan 2001. Hon har arbetat fackligt med papperslösa arbetare, studerat genusvetenskap, serieteckning och visuellt berättande på Malmö Högskola. Hon har även publicerat de trespråkiga serieböckerna Fem papperslösa kvinnors historier, som bland annat blev belönad med Stora läsarpriset för Årets tecknade serie 2013, och boken Fem historier om prostituerande (2016). Båda böckerna verkar inom genren socialrealism och baseras på verkliga historier. 2017 medverkade hon som illustratör i ett projekt för minnet av det politiska våldet i Chile som genomförts av forskare på Universidad de Chile, finansierat av Chiles utbildningsministerium. 2015 medverkade hon som illustratör i Antirasistisk ordbok som gavs ut av Antirasistiska akademin, där hon organiserar sig. Hon har även fått Sveriges Arbetares Centralorganisations civilkuragepris. Amalia är just nu aktuell i K-specials dokumentär Serietecknarna på SVT Play. För tillfället arbetar hon på sin tredje bok samt med ett projekt att dokumentera flyktingarnas och romernas situation i Malmö i serieform.

Kristin Allwood
Kristin Allwood

Kristin Allwood är konstnär och författare, internationalist, har publicerat 11 böcker, varav 7 poesiböcker och medverkat i flera antologier. Hennes ofta egenillustrerade verk inspireras av samtiden, samhället i Sverige och världen med ett brett spektra från kvinnors situation till fred, kärnkraft, miljö, EU, kärlek men också lek med språket och många fria haikus. Hon skriver också kortnoveller och har skrivit en effektiv sluta-röka-bok och en kokbok. Senaste boken är epigramboken Eko från nutid, 2018. Allwoods poesiböcker är oftast flerspråkiga med ett antal dikter på två till fyra språk (engelska, spanska, tyska, svenska) eller som i Drömmar och visioner, där flertalet är på tre, fyra språk.

Ronak Azeez

Ronak Azeez föddes 1970 i Kurdistan, Irak. Med en examen från konsthögskolan i Bagdad var hon aktiv som konstnär och konstlärare i Kirkuk, Irak 2005-2010, där hon också var ordförande för konstföreningen Dijla. År 2011 flyttade hon till Sverige och bor nu i Göteborg. I sitt konstnärskap är Ronak Azeez fascinerad av naturen. Hennes målningar visar ofta kvinnor som kämpar för sina rättigheter och den mänskliga kampen mot dominans och krig.
Tillsammans med Faruq Faaiq Omer från Föreningen 11:an läser hon poesi. Föreningen 11:an kommer ur ett gemensamt behov av konstnärlig gemenskap bland verksamma i östra Göteborg. Föreningen står fri från politik och religion och vill arbeta för att bilden och den samtida konsten ska kunna bidra till förståelse mellan människor och få spela roll för demokrati och delaktighet i samhället.

Hugo de Souza

Hugo de Souza, tidigare pedagog och lärare i Hammarkullen, nuvarande pensionär, är uppväxt i en liten stad i Uruguay och bosatt i Göteborg. Calicos budskap - berättelser ur mitt liv är hans författardebut.

Fernando del Castillo

Fernando del Castillo föddes i La Paz, Bolivia och bor sedan flera decennier i Genéve, Schweiz ,där han aktivt arbetar med att sprida boliviansk musik och kultur. Han är medlem i poesikollektivet ”Semilla” som startade i början av 80-talet i La Paz. Han har publicerat sina dikter i bolivianska tidningar och poesisajter på internet. Han kommer att publicera och presentera sin första diktsamling i Göteborg 2018: Huellas de siempre.

Marja Fodorpataki

Marja Fodorpataki är slöjdhandledare och hantverkspedagog som älskar papper, mönster och färger. Hon tycker om det enkla och använder sig gärna av det som finns nära till hands: gamla kasserade böcker, tidskrifter, tidningar, tapeter, tepåsar med mera.

Kristofer Folkhammar

Kristofer Folkhammar är författare och litteraturkritiker och samtalar med Khaled Alesmael utifrån dennes bok Selamlik på Angereds bokmässa. Han debuterade med romanen Isak & Billy 2011 och gav ut diktboken När han kysste mig förlorade jag allt 2012. Hösten 2015 kom hans senaste roman Magisterlekarna.

Dan Greider

Dan Greider

Dan Greider skriver alltid. När han tvättar, diskar eller väntar på bussen i Gårdsten skriver han. Koncentrerad poesi som i Vi måste längta elefanterna till savannen! eller långa rimmande rappoem som i Gårdstensarian. I sin ungdom publicerad i filmtidningen Chaplin, Aftonbladet, Metallarbetaren, Galago med flera. Dan Greider är även musiker: alltid politisk. Aldrig tråkig. Det tog 50 år att skriva första sången. Sedan exploderade allt. Här gör han en Bob Dylan och framför texter till gitarr och munspel med The Great Depression Band.  2016 ställde han ut illustrationer ur William Shakespeares verk och just nu sammanställer han diktsamlingen William Shakespeare i Hammarkullen och barnboken Världens bästa elefantskötare.
”Jag är refuserad - but I´m proud. Och nu satsar jag på nobelpriset.”, säger Greider.
På mässan kommer han att uruppföra nya sången Förortens Poesi - The True Story Of The Angered Bokmässa.

Hamit Gurguri

Hamit Gurguri har hittills gett ut 35 böcker på sitt modersmål albanska, 8 romaner på svenska, 3 på bosniska, kroatiska och serbiska. Dessutom har han översatt författare som Wasenius, Strindberg och Moberg från svenska till albanska. Tillsammans med poeten Anna Mattsson förbereder han nu en bok med poesi av den albanske skalden Dritero Agolli.

Henri Gylander

Henri Gylander

Att skapa serier är enkelt - allt du behöver är penna, papper och ett öppet sinne! Det säger tecknaren Henri Gylander (känd från tidningar som Kamratposten och ETC) som bjuder på några lekfulla övningar för att få igång skaparglädjen.

Zahra Hassan

Zarah Hassan

Zahra Hassan är författare som har skrivit 4 böcker varav 3 på arabiska. Den senaste, Från Bagdad till Göteborg, är en barnbok på svenska. I Bagdad jobbade hon som journalist, lärare och författare och har nu bott i Sverige i 18 år. Hon skriver också dikter och noveller på svenska. 

Johanna Hildebrand (utgår)

Johanna Hildebrand bor i Göteborg, är bibliotekarie, musiklärare och författare. Hennes debutbok Kärlek-Rädsla 1-0 (Recito, 2017), är en prosalyriksamling om våld i nära relation. Boken bygger på hennes egna erfarenheter och utspelar sig främst i Biskopsgården. 

Mikael Hjertquist

Mikael Hjertquist är 26 år och poet. Han har alltid haft ett behov av att uttrycka den orättvisa som genomsyrar samhället - uttryck genom olika konstformer. Han fastnade för poesi eftersom han tycker det är en fri konstform som rymmer många dimensioner. Han söker ständigt efter nyckeln som leder till livets innebörd. Mikael debuterade 2015 med diktsamlingen Hagelskur. Han skriver när andan faller på, men kanske mestadels under sena kvällar och nätter då inget utifrån kan störa hans författande. När inte rösterna når fram, kan texterna och orden ta sig in i människors sinnen som får dem att börja tänka till.

Carmen Jedrzejak

Carmen Jedrzejak

Carmen Jedrzejak, 22 år, filmregissör, dramatiker, poet och manusförfattare. Hon har bland annat skapat pjäsen Två sanningar som nominerades till årets Spot On på Scenkonstgalan 2016 och kortfilmen I mina blöta skor som vunnit Gbg Shorts och KulturUngdoms Filmpris under Göteborg Film Festival. I mars hade pjäsen #Delameddig premiär där Carmen var en av fem manusförfattare. Parallellt med pjäsen släppte hon sin senaste kortfilm Viva Flickan. Nu jobbar hon med en dokumentär om prostitution och en roman. Här kommer hon att visa klipp från sin filmproduktion.

Bagir Kwiek

Bagir Kwiek
Foto: Maja Kristin Nylander.

Bagir Kwiek är romsk aktivist och en av initiativtagarna till utställningen Vi är Romer. Han har även skrivit den romska sagoboken Det var en gång det som inte var. På Angereds bokmässa arrangerar Författarcentrum Väst en programpunkt med Bagir Kwiek utifrån antologin Den ohörda historien - romska och resandeberättelser.

Jorge Laserna

Jorge Laserna föddes i Oruro, Bolivia, 1948. Han påbörjade sina studier i hemstaden och reste senare till Sverige där han avslutade sina akademiska studier i logistik. År 1996 återvände han till Bolivia tillsammans med sin familj. Efter hans yngste sons, Andreas, tragiska bortgång 1999 började han skriva dikter för att minnas honom. År 2005 publicerade Jorge Laserna sin första diktsamling, där han även inkluderar sin farfars opublicerade dikter. Därför har han gett diktsamlingen namnet "Siguendo Huellas". Han är medlem i Movimiento de Poetas del Mundo. För närvarande bor han i Stockholm, Sverige.

Saida Malkoc-Trnka

Saida Malkoc-Trnka är född 1956, i Zenica, Bosnien och arbetade för Författarförbundet när kriget bröt ut i forna Jugoslavien. Hon flydde från Sarajevo till Sverige 1992. Modern var serb och fadern muslim. Hon är bosatt i Göteborg sedan 1997 och har tidigare gett ut sex diktsamlingar på serbokroatiska. I Sverige har hon gett ut två diktsamlingar på svenska - Frusna bilder och Svart godis. Saida är också verksam som konstnär med många utställningar bakom sig.

Jeannette Montoya

Jeannette Montoya är poet och konstnär från Chile bosatt i Göteborg. Konstnärinnan och poeten lever i ett tillstånd av "Work in progress". Hon beskriver sitt arbete på följande vis: ”Jag utvecklas ständigt i skapandets mysterier i ett försök att leverera, genom konsten och poesin, sinnenas förnimmelser, mina sinnen. Rätten att vara kvinnan/människan utanför ramarna, jag lägger inga ramar på mina målningar inte heller på tillvaron. De ramar som är givna såsom förtryck, våld, maktkamp, straff, skuld, lasten av patriarkatets arv med mera försöker jag genom konsten och ordet bekämpa varje dag genom att omskola tanken…”

Faruq Faaiq Omer

Faruq Omer är utbildad vid Konsthögskolan i Bagdad och studerade sedan vidare i Kirkuk, Irak. I Sverige har han också studerat keramik och har en grafisk utbildning. Han har visat sina arbeten i separat- och samlingsutställningar först i Irak mellan åren 1968-1983 och i många utställningar i Sverige sedan 1985. Han har också belönats av juryn vid internationella utställningen 13th plastical Arts Exhibition, Almaheres, Tunisien.
Faruq Omer är en av de aktiva i föreningen 11:an. Den kommer ur ett gemensamt behov av konstnärlig gemenskap bland verksamma i östra Göteborg. Som grupp har man visat utställningar och installationer i bland annat Partille Konsthall, på Bottna Kulturfestival och i Hammarkullens Konsthall. Föreningen står fri från politik och religion. 11:an vill arbeta för att bilden och den samtida konsten ska kunna bidra till förståelse mellan människor och få spela roll för demokrati och delaktighet i samhället.
Tillsammans med Ronak Azeez från Föreningen 11:an läser han poesi.

Yasmin Omar

Yasmin Omar är 15 år och går på högstadiet. Hon kommer från Hisingen, Göteborg och var fínalist i Ortens Bästa Poet 2017. Hon säger så här om sitt skrivande: "Jag har alltid skrivit texter men det var inte förrän cirka ett år sedan jag insåg att mina texter kunde ses som poesi. Jag skriver dikter för att det är ett sätt för mig att förmedla mina känslor med allmänheten. Poesi är mer än bara ord för mig, det är en del av mitt liv i några rader."

Emma Pemberton

Emma Pemberton är 26 år och bor i Hammarkullen, uppväxt i Finland. Pemberton skriver om normbrytande sexualitet och vill bredda vilka röster och kroppar som tar plats i erotiken. På Angereds bokmässa håller hon workshop i att skriva erotik!
Om workshopen: Kom och skriv erotik! Genom skrivövningar och diskussion utforskar vi hur erotiskt skrivande kan se ut samt hur erotiken kan förhålla sig till normer kring kultur, kön och sexualitet. Alla delmoment är fullt frivilliga, inga förkunskaper krävs.

​Zhiwar Rashid

Zhiwar Rashid, 29 år, skriver både prosa och poesi. Han har gått 2 år på författarlinjen på Biskops Arnö folkhögskola och håller just nu på att skriva både ett romanprojekt och ett diktprojekt. Han skriver både på svenska och kurdiska-horami. På Angereds bokmässa deltar han i ett panelsamtal om villkoren för författarskap i Sverige.

Enrique Rios

Enrique Rios började studera juridik vid Nationaluniversitet i El Salvador men när han anslöt sig till den revolutionära kampen började han istället studera utbildningsvetenskap och pedagogik på Francisco Gavidiauniversitet. Där träffade han andra poeter och tillsammans grundade de författarverkstaden Atisba som var mycket uppskattad i litterära kretsar. När Enrique Rios kom till Sverige studerade han lärarpedagogik på Göteborgs Universitet och har arbetat inom skolan som assistent i psykiatri och för närvarande som pedagog med invandrarungdomar. 1994 grundade han Transpoetas – en författarverkstad som publicerar verk på olika språk. Tillsammans med andra latinamerikanska poeter och författare, grundade han även Madrigal, en grupp som har arrangerat många kulturella aktiviteter och lyft fram den spanskspråkiga litteraturen i Göteborg. Enrique Rios har för närvarande två publikationer i tryck: Sobre nieves, poetas y máscaras och El amor el aroma y lo podrido.

Angelica Riquelme

Angelica Riquelme är författare, poet och konstnär som blivit publicerad i antologier som exempelvis Mot Solen, Resan och Fred och Frihet. Hon är även medförfattare i boken Göteborg har Sorg, som handlar om brandkatastrofen på Backaplan, där hon skriver under pseudonymen Miranda Karlsson. Dessutom har hon gett böckerna Små och stora känslor och Desde el Alma. För sina frivilliga kulturinsatser i Biskopsgården mottog hon 2012 stadsdelens kulturpris.

Waisuddin Sadry 

Waisuddin Sadry är en poet från Mazar e Sharif i Afghanistan och medlem i kulturungdom Göteborg. Han kom till Sverige 2014 som asylsökande och bor sedan sommaren 2017 i Göteborg. I Afghanistan arbetade han som redaktör för en skoltidning, översatte en del av en turkisk bok till dari och undervisade i engelska på olika språkkurser. Hans första poesibok gav han själv ut 2013, en bok som är socialt och politiskt kritisk och talar bland annat om kvinnors rättigheter, barnarbete, korruption, utbildning för barn, immigration och fred. Nu har Sadry två böcker redo att publiceras under namnen And the tulips die och The left Paradise.

Rizah Sheqiri 

Rizah Sheqiri är en svensk-albansk författare, född 1961 i Kosovo, som flydde till Sverige 1991. Han skriver noveller och lyrik både för barn och vuxna. Hittills har han gett ut ett tjugotal böcker på sitt modersmål och även ett flertal på svenska. Hans dikter behandlar flykt, migration och hemlängtan.

Inger Stockman

Inger Stockman är 56 år och bor i Kortedala, en miljö som porträtteras i en av hennes böcker. Hon har medverkat i en antologi, tryckt upp en diktbok på Type and tell och gett ut en roman på Vulkanförlag. Hon har skrivit till och från under ett flertal år, gått på skrivarutbildningar och kontaktat olika förlag med sina alster. Stockman tror på skrivandet som ett sätt att bli tydlig inför sig själv om vem man är och varifrån man kommer.

Vera Stremkovskaya 

Vera Stremkovskaya är författare, medlem av Sveriges Författarförbund och Författarcentrum Väst. Hon är född och uppväxt  i Sovjetunionen och har bott största delen av sitt liv i Minsk, Vitryssland där hon arbetat som advokat för mänskliga rättigheter. Stremkovskaya kom till Sverige 2008 och bor nu på Hisingen, Göteborg. Hon har skrivit sex böcker med poesi och prosa på ryska och hennes uppfostran i den ryska kulturen återspeglas tydligt i hennes litterära verksamhet. Två av böckerna, Advokaten från Minsk (memoarer) och Bravo-bravissimo! (noveller), är översatta till svenska av Per-Olof Andersson och utgivna i Sverige.

Hillevi Werring

Inbiten Angeredsbo som gett ut romanerna Bosättarna och Tillbaka till Hammarkullen och som även driver en blogg där hon delar med sig av tankar om skrivandet och även publicerar nya verk.

Maria Wångersjö

Maria Wångersjö är författare, frilansjournalist och kommunikatör. Hon är bosatt i Hammarkullen och har skrivit tre böcker: Stjärnor som föds (2012) med fotografen Jörgen Nahm om musikverksamheten El Sistema, Hammarkullekarnevalen - de första 40 åren (2016) om Sveriges största karneval som satt färg på Göteborg i över 40 år samt läromedlet Nyanlända i förskolan – Barnets bästa mottagande (2017) om mottagande av nyanlända barn i förskolan.

Hendrik Zeitler

Hendrik Zeitler är fotoboksförfattare vars första bok 424 (2014, förlaget Journal), utgår från Hammarkullen/Angered. Nyligen kom hans andra bok Open Shutter Hammarkullen som utgår från Hammarkullen. Han är även styrelsemedlem i Fotoförfattarna, en sektion inom Svenska Fotografers Förbund, som arbetar med att sprida kunskap om fotoböcker som litteraturform.

--------------------------------------------------------------------------

Medverkande förlag, organisationer med flera på Angereds bokmässa

 

Angereds Författarskola

Kursen ges vid Folkhögskolan i Angered och verkar i samarbete med olika arrangörer och aktörer i Angered. Kursen görs även i samverkan med Akademin Valand vid Göteborgs universitet. 

Aneröd Kultur

Aneröd Kulturs verksamhet går ut på att ge kunskap om subkulturer, alternativa kulturer, extrema rörelser samt fenomen i samhället som rör sig i gränslandet.
Detta görs genom böcker och filmer, skönlitterärt och dokumentärt, samt genom föreläsningar och utbildning.

Bokförlaget Korpen

Sedan 1975 ger Korpen ut böcker med idéer och analyser. Av människan och samhället, av vetenskapen och konsten och livet. Korpen väljer oftast böcker i gränstrakter och motströms. För att komma till källan måste man ju simma motströms. Bland Korpens böcker finner du därför såväl essäer, kursböcker och aforismer, som guideböcker, kokböcker och en och annan roman.

Bokförlaget Tranan

Bokförlaget Tranan gav ut sin första bok 1992 och var från början inriktat på asiatisk litteratur. Idag har de publicerat närmare 300 titlar med en utgivningstakt på cirka 25 nya böcker om året. Förlaget är främst inriktat på översatt skönlitteratur från Afrika, Asien, Latinamerika och andra språkområden som ofta försummas på den svenska bokmarknaden. 

Bokmässan och Leopard förlag

Bokmässan hålls årligen på Svenska Mässan i Göteborg och är Nordens största mötesplats för det skrivna ordet. 2018 äger mässan rum 27-30 september.
Leopard förlag ger ut böcker med inriktning på reportage, debatt, historia och populärvetenskap, samt skönlitteratur, företrädesvis från Afrika och Asien. De tror att böcker är ett oöverträffat sätt att förstå andra människor och de vill att deras utgivning ska spegla samhällsutvecklingen i Sverige och i världen.
Tillsammans deltar de i Angereds bokmässa genom att arrangera ett författarsamtal med Khaled Alesmael och Kristofer Folkhammar. Dessutom delar de ut 300 bokpåsar som fylls med innehåll från Bokmässan, Leopard förlag och ETC: en entrébiljett till Bokmässan 27-30 september, en bok, och en prenumeration på Dagens ETC/ETC Göteborg.
Författarsamtal med Khaled Alesmael
”Krig inspirerar mig inte till att skriva romantisk poesi eller kärlekshistorier. Min resa, däremot, har onekligen drivit mig till att hitta modet; modet att berätta en historia om livet som homosexuell asylsökande.”
Khaled Alesmael är journalist och prisbelönt för sitt arbete med radio och teve i Damaskus, Beirut, Amman, Kairo och Istanbul. 2012 lämnar han galenskapen i krigets Syrien och flyr till Sverige. Selamlik är hans debutroman där han via den fiktiva karaktären Furat försöker förstå krigets Syrien, asylboendet i Åseda och det nya livet i Europa. Författaren och kritikern Kristofer Folkhammar samtalar med Khaled Alesmael.
Samtalet arrangeras av Bokmässan och Leopard förlag.

Celanders förlag

Celanders förlag är ett litet, oberoende förlag med bred utgivning. De arbetar för att ge spridning åt progressiv skön- och facklitteratur; skärpt utan att vara akademisk, lättillgänglig, men inte populistisk. De vill bereda plats åt både fördjupade analyser och nyskapande litteratur.

El Timonel

El Timonel är en tidning publicerad av Spanska Pensionärsföreningen i Göteborg som strävar efter att skapa utrymme för publikationer på spanska.

Författarcentrum Väst 

Författarcentrum Västs projekt Romer och resande - kunskap, möten, läsande och berättande gav 2016 ut antologin Den ohörda historien - romska och resandeberättelser. Boken innehåller berättelser skrivna av romer och resande i regionen och presenteras under Angereds bokmässa.
På Stora Scenen arrangerar Författarcentrum Väst Den ohörda historien: romska och resandeberättelser med Bagir Kwiek.
Hedvig van Berlekom från Författarcentrum Väst presenterar antologin. Boken består av en samling levnadshistorier berättade av personer med romskt ursprung. Berättelserna bidrar till spridning av en till stora delar okänd historia. Bagir Kwiek, en av antologins författare, läser ur texten Tre dagar i Auschwitz. Bagir Kwiek är romsk aktivist och en av initiativtagarna till utställningen Vi är romer. Bagir har även skrivit den romska sagoboken Det var en gång som inte var.

Glänta

Glänta Produktion har sedan den första utgåvan 1999 givit ut ett åttiotal böcker. Utgivningen rör sig ledigt över gränserna mellan teori och politik, filosofi och litteratur, forskning och konst, ofta i essäform. Glänta deltar i Angereds bokmässa både med bokbord och med ett författarsamtal med Samira Motazedi som skrivit boken En gång i veckan drömmer jag att jag är i Iran.

Göteborgs Litteraturhus

Göteborgs Litteraturhus är en ideell förening och en plats där litteraturen - i all sin mångsidighet - står i centrum. Föreningens syfte är att ta tillvara på allmänhetens och medlemmarnas litterära engagemang och verksamheten präglas av ett öppet och nyfiket förhållningssätt till de sätt litteraturen tar plats i världen. På Angereds bokmässa arrangerar de ett författarsamtal med Zac O´Yeah. Samtalet leds av Olav Fumarola Unsgaard, programansvarig på Göteborgs litteraturhus. 

Klubb Fenix, Författarcentrum Väst 

Klubb Fenix är ett nätverk inom Författarcentrum Väst för författare med annat modersmål än svenska. Medlemmarna utgår från exilförfattarnas särskilda situation och byter erfarenheter, stödjer varandra och startar olika projekt. Därigenom vill de ta aktiv del i Sveriges kulturliv. Med sina olika historiska erfarenheter och kulturtraditioner i bagaget hoppas de kunna visa på hur kulturell mångfald kan berika vårt samhälle. På Angereds bokmässa representeras nätverket av Soleyman Ghasemiani, Jana Witthed, Vera Stremkovskaya, Kristín Bjarnadóttir och Yohannes Ghirmay.

Kultur i Väst - De små barnens bok

De små barnens bok är en antologi, en samling texter med sånger, rim och ramsor, som delas ut av Västra Götalandsregionen till alla nyfödda barn. Bokgåvan är ett samarbete mellan regionens BVC, bibliotek och Kultur i Väst.

Kulturvandring i Hammarkullen

Kulturvandring Hammarkullen vill ge de som är aktiva inom Hammarkullens kulturliv - men som sällan bjuds in till Göteborgs etablerade kulturscener - en arena att mötas och visa upp sig på. Idén bakom Kulturvandringen kom från lokala konstnärer och kulturarbetare och tanken var att synliggöra Hammarkullens kulturkrafter.
Kulturvandring i Hammarkullen välkomnar alla att besöka och uppleva konstärliga aktiviteter i området. Upplev glädjen av konsthantverk, måleri, fotografi. Låt dig dras med av rytmerna till dans och musik. Koppla av med poesi. Njut av maten. Upplev Hammarkullen helt enkelt!
Kulturvandring i Hammarkullen arrangeras av Hammarkullen 365 / Karnevalskommittén i Hammarkullen-HAM-SAM i samarbete med lokala kulturaktörer, föreningar, organisationer, med flera - samt med stöd från Västra Götalandsregionen, Göteborgs Stad, Bostadsbolaget, Hyresgästföreningen och Folkets hus i Hammarkullen.

Latinamerikansk litterär afton #4

För att fullborda litteraturhelgen anordnas för fjärde året i rad en Latinamerikansk litterär afton - en kulturafton där latinamerikanska författare och poeter bosatta i Sverige visar det bästa ur sin produktion. Flera av dessa författare möter du även på Angereds bokmässa på lördagen. Läsningarna sker mestadels på spanska. Kvällen bjuder även på musikinslag.
Speciellt inbjudna gäster: Norah Zapata-Prill, Carlos Decker Molina och Britt Lind.
Deltagare: Fernando del Castillo (Schweiz), Luisa García Olay, Camilo García, Pedro Madre, Jeannette Montoya, Enrique Rios, Angelica Riquelme, Hugo de Souza. 
Arrangörer: Yarko Rhea Salazar och José Romero. 
Kl 18-22. Stora Salongen. Fri entré. 

Liberación

Liberación publiceras sedan 1981 och är den tidskrift på spanska som har publicerats längst i Sverige. Den fokuserar på information av politisk, social och kulturell karaktär om Latinamerika, världen och Sverige. Liberacion stödjer och framhäver allt som rör latinamerikaner bosatta i Sverige.

MTM - Myndigheten för tillgängliga medier 

Myndigheten för tillgängliga medier, MTM, tillhör Kulturdepartementet. Dess uppdrag är att vara ett nationellt kunskapscentrum för tillgängliga medier och att arbeta för att alla ska ha tillgång till litteratur och samhällsinformation utifrån vars och ens förutsättningar, oavsett läsförmåga eller funktionsnedsättning. De producerar och distribuerar taltidningar, 
talböcker och punktskriftsböcker samt lättläst litteratur.

Nätverkstan Kulturtidskrifter 

Nätverkstan Kulturtidskrifter är en sambandscentral för ett åttiotal kulturtidskrifter. De gör det möjligt för kulturtidskrifter att hitta nya läsare och för butiker att hitta intressanta tidskrifter till utbudet. I en tid av mediekoncentration och allt snabbare nyhetsflöde är den reflekterande kulturtidskriften viktigare än någonsin och i Sverige finns ett rikt utbud. De har dock svårt att nå ut och kan vara svåra att få tag på. Det är det problemet Nätverkstan vill råda bot på.

Ordspår förlag

Ordspår förlag publicerar poesi och poetiska samlingar för alla åldrar. Ordspår har som ändamål att värna om mångspråkigheten i Sverige

Ord & Bild

I 126 år har Tidskriften Ord & Bild varit en röst i samtiden. En plats för konst- kultur- och samhällsdebatt, för såväl nyskriven svensk som nyöversatt utländsk prosa och poesi, för essäistik och gränsöverskridande skapande mellan ord och bild.
Idag är Ord & Bild en oberoende radikal tidskrift och Sveriges äldsta kulturtidskrift. Ord & Bild samarrangerar ett panelsamtal tillsammans med arbetsgruppen för Angereds bokmässa - Varifrån kommer berättelserna? -  under ledning av Ann Ighe, om förorten i litteraturen och platsens betydelse för skrivandet.

Poesiskolan

Poesiskolan - ett samarbete mellan Rädda barnen, Vic Vem och KulturAtom - har från våren 2017 varit aktiva på KulturAtom. Tillsammans med artisten Vic Vem har ungdomar fått lära sig att uttrycka sig genom poesi. Under Angereds Bokmässa kommer deltagare från Poesiskolan att läsa, samt att Vic Vem och Aisha håller en workshop och deltar i ett samtal om vikten av poesi i förorten.

Riksföreningen Grunden Sverige

Riksföreningen Grunden bildades den 7 november 2009. Idag finns de i alla väderstreck och de bildar alltjämt nya Grunden-föreningar i Sverige. Grunden är en religiöst och partipolitiskt oberoende förening för människor med intellektuella funktionsnedsättningar. De arbetar med frågor som är viktiga för sina medlemmar, exempelvis boende, arbete, fritid och jämlikhet. Utöver att arbeta opinionsbildande erbjuder Grunden olika fritidsaktiviteter som exempelvis öppet hus, resor och annat.

Riksgymnasiet i Angered / StrÅng

Projektet StrÅng, "Stress- och ångesthantering för rörelsehindrade" har hållit på i tre år och har utgått från Riksgymnasiet för rörelsehindrade, Habiliteringen, i Angered. Nu håller de på att skriva en bok om stresshantering vid rörelsenedsättning som kommer att ges ut i oktober 2018. Detta dels för att det är vanligt att du har fler stressorer vid en rörelsenedsättning. Dels sämre möjlighet att ta del av de stresshanteringskurser som finns på grund av bristande tillgänglighet och för att metoderna inte är anpassade till den som har ett rörelsehinder.

Shabeele Bookshop

Shabeele Bookshop är en bokhandel i Gårdsten som erbjuder böcker från hela världen. Här hittar du böcker på somaliska, arabiska, swahili, amhariska och oromo men också svenska och engelska.

See Me Smile

See Me Smile är en solidaritetsorganisation och har som utgångspunkt att utföra ett solidaritetsarbete nationellt och internationellt. Organisationen riktar sig till barn och ungdomar inom socioekonomiskt utsatta områden, samt till utsatta barn och ungdomar i andra utvecklingsländer.
See Me Smile är en av arrangörerna bakom Ortens Bästa Poets deltävling i Göteborg. Ordförande Mohammed Ali deltar i Angereds Bokmässa.

Tidskriftsverkstan

Tidskriftsverkstan är föreningen för dig som jobbar med kulturtidskrifter. Tryckt, kopierad eller webbpublicerad - om den så ges ut i tio exemplar eller har tusentals prenumeranter - alla är välkomna. De arbetar med att främja, understödja och utveckla förutsättningarna för fri tidskriftsproduktion. Även fria kulturpublicister – utan koppling till en specifik redaktion – kan bli medlemmar.
Centralt i hela Tidskriftsverkstans verksamhet är att vara ett forum för möten mellan olika kulturutövare och redaktioner. Möten som ger erfarenhetsutbyten och korsbefruktningar.
Funderar du på att starta en publikation av något slag eller är du nyfiken på vad Tidskriftsverkstan gör, är du välkommen att kontakta dem på e-post: tvv@tidskriftsverkstaden.se

Una förlag 

Una förlag publicerar böcker på bosniska och på svenska och mest skönlitteratur. Una förlag distribuerar även andra förlagsböcker från det sydslaviska språkområdet.

Vuxna i Lärande (ViL) 

Vuxna i Lärande (ViL) är ett samarbete mellan Arbetsmarknads- och vuxenutbildningen och folkbiblioteken i Göteborg. På folkbiblioteken kan du som vuxenstuderande få hjälp att komma igång med dina studier. Du kan få läxhjälp, tillgång till datorer eller besöka något av våra språkcaféer. ViL erbjuder också biblioteksvisningar, bokprat och lektioner i källkritik med mera för grupper inom vuxenutbildningen.