Illustration: Göteborgs Stad.

Förändringar i årskurs 5 på Kungsladugårdsskolan


Publicerad 11 december 2023

På grund av problem med trygghet och studiero, ett tuffare ekonomiskt läge och färre elever behöver Kungsladugårdsskolan göra förändringar i årskurs 5. Fyra klasser blir tre från och med januari 2024.

Eleverna i årskurs 5 på Kungsladugårdsskolan har, under en längre tid haft utmaningar med trygghet och studiero. Skolan har under hösten gjort flera insatser för att förbättra situationen men de har inte gett resultat.

- Vi behöver göra förändringar där vi skapar mer tid för lärarna så att de får mer tid för att vara tillsammans med eleverna. Detta för att skapa trygghet. Samtidigt har vi inte tillräckligt med elever i årskurs 5 för att fylla fyra klasser. Därför kommer eleverna från en av klasserna delas upp och få gå i någon av de andra tre klasserna, förklarar Åsa Grahm, rektor på Kungsladugårdsskolan.

Lättare för klasslärarna att hjälpa varandra

Förändringarna betyder att klasslärarna får mer tid för eleverna, genom att skolan har anställt en lärare i bild samt en extra resurs till idrottslektionerna.

- Tidigare har klasslärarna varit uppbundna med att själva få hålla i bildlektioner och vara extra resurs under idrottslektionerna. Nu behöver de inte det längre, utan får utrymme för att arbeta med sitt huvuduppdrag samt att vara närvarande på raster, vilket vi bedömer kommer att skapa en bättre miljö för eleverna. Eleverna får också mer stöd av klassernas två speciallärare än tidigare. Vi ser även över hur vi kan planera schemat på ett sätt som är mer gynnsamt för i första hand eleverna men även för lärarna, säger Åsa Grahm.

Frågor och svar om förändringarna på Kungsladugårdsskolan

Vilka åtgärder gör skolan för att skapa trygghet och studiero för eleverna i årskurs 5

Publicerad 11 december 2023

Skolan har en plan mot diskriminering och kränkande behandling som vi följer. Du som vårdnadshavare hittar den på Vklass. Vi arbetar just nu med att skapa bra grupper i klasserna. Det som är viktigt för eleverna och för skolan är det blir stabila grupper som bygger på trygghet och lärande. Klasslärarna i årskurs 5, elevhälsan och biträdande rektor kommer att träffas för att planera för ökad trygghet och studiero under vecka 50. Vi återkommer med mer information till vårdnadshavarna i varje klass om hur arbetet går.

Hur ser ni till att eleverna får tillräckligt med tillsyn i de nya klasserna?

Publicerad 11 december 2023

Vi har kartlagt varje elevs behov i förebyggande syfte. Det kommer vi ta hänsyn till när vi lägger schema. Klasslärarna blir också mer flexibla när de inte längre behöver följa med till idrotten eller hålla i bildlektionerna själva. Då kan vi schemalägga vissa lektioner så att de kan hjälpa varandra vid bland annat raster.

Varför får inte visstidsanställda lärare vara kvar som klasslärare fram tills eleverna går ut årskurs 6, eller åtminstone läsåret ut?

Publicerad 11 december 2023

På Göteborgs kommunala grundskolor gäller just nu ett externt rekryteringstopp. Det betyder att skolorna inte kan förlänga visstidsanställda medarbetares kontrakt. I stället kan skolorna anställa medarbetare som redan jobbar på en annan kommunal grundskola i Göteborg, om det finns plats för det i skolans budget.

Hur kommer skolan att prata med eleverna och förbereda dem på förändringarna?

Publicerad 11 december 2023

Vi kommer att prata med elever enskilt där vi ser ett behov. Vårdnadshavare som ser oro bland eleverna kan kontakta biträdande rektor Camilla Lindroth Vestergren.

Är det vikariestopp?

Publicerad 11 december 2023

Nej, skolorna får ta in vikarier för korta uppdrag upp till 10 dagar. Men skolorna ska förstås tänka extra noga om det verkligen behövs extra resurser eller om de kan lösa det med dem som redan jobbar på skolan.

Vad innebär ett tuffare ekonomiskt läge 2024?

Publicerad 11 december 2023

Kungsladugårdsskolan har ett underskott på drygt 2 miljoner 2023. Därför måste vi göra förändringar på skolan för att få en ekonomi i balans inför 2024. Gör vi inget alls får det värre negativa konsekvenser för eleverna på sikt.

Läs mer om skolornas ekonomi och åtgärder för ekonomi i balans på goteborg.se.

Hur kommer Kungsladugårdsskolan kommunicera med vårdnadshavare i årskurs 5 om förändringen?

Publicerad 11 december 2023

Vi kommer att dela med oss hur det går för eleverna i årskurs 5 genom att skicka uppdateringar i Vklass för varje klass, under terminens första veckor.

Datum

Innehåll i brev till vårdnadshavare i årskurs 5

Vecka 50

Så förbereder skolan eleverna inför förändringarna

Vecka 2

Så har det gått första skolveckan

Vecka 3

Trygghet och studiero i klassrummet

Vecka 4

Temperaturtagningar: Så går det för eleverna

Vecka 5

Trygghet och studiero i klassrummet

Vecka 6

Temperaturtagningar: Så går det för eleverna

Vecka 7

Trygghet och studiero i klassrummet

Andra förändringar på Kungsladugårdsskolan

På grund av ett tuffare ekonomiskt läge 2024 kommer Kungsladugårdsskolan ha en medarbetare i fritidshem per klass i årskurs 1 och 2 från och med januari. Kungsladugårdsskolan har under hösten haft en och en halv medarbetare i fritidshem per klass i årskurs 1 och 2. På grund det ekonomiska läget kan vi inte fortsätta med det.

Varför gör Kungsladugårdsskolan anpassningarna i fritidshem för årskurs 1 och 2?

Publicerad 11 december 2023

För att eleverna ska få det så bra som möjligt i skolan gör vi förändringar där vi ser att det får minst påverkan, trots tufft ekonomiskt läge. De flesta skolor har en grundorganisation med en medarbetare per klass i fritidshem.

Fillista