Foto: Sara Larsson

Konsten i huset


Här kan du läsa om konstverken som finns både inuti och utanför Stadsbiblioteket. Här finns även information om inredningen.

Tidigare konst

Karin Boye och friserna är älskade delar av Stadsbiblioteket sedan länge. 

Karin Boye

Utanför biblioteket med ansiktet vänt ut mot Avenyn finns en skulptur i brons som föreställer Karin Boye. Konstnär är Per Linde (1946). Statyn av Boye har för många blivit en symbol för Stadsbiblioteket Göteborg. Vad många inte vet är att det var först 1987 som hon placerades utanför byggnaden.

Friser

På barnavdelningen finns frisen Gäst hos verkligheten. Frisen målades till Stadsbibliotekets invigning 1967 av konstnären Sven Ljungberg. Under ombyggnationen av biblioteket har konstverket restaurerats.

Plan 1, vid avdelningen för bl.a. Specialmedia finns ytterligare en fris. Konstnären är Erik Lindegren och konstverket heter Fris över bokstaven A:s utveckling. Även detta konstverk beställdes inför Stadsbibliotekets invigning 1967. Läs Erik Lindegrens intressanta text om typografins och textformens historia.

Ny konst i huset

Inför om- och tillbyggnaden av Stadsbiblioteket (2012-2014) fick de två konstnärerna Yvonne T. Larsson och Kent Karlsson uppdraget att skapa varsitt konstverk till huset. Verket skulle samspela med husets arkitektur, färg och formspråk och vara en integrerad del i helheten. Viktigt var också att det konstnärliga uttrycket skulle spegla och förhålla sig till verksamhetens innehåll.

Går du hit ofta eller?

Vid entrén till Stadsbiblioteket står numera tre pelare i form av skulpturer. Dessa pelare bildar tillsammans konstverket Går du hit ofta eller? av Yvonne T. Larsson. Konstnären har berättat att hon ville skapa ”en slags motbild till Götaplatsens strama formspråk och föra in en mer sinnlig gestaltning till platsen”. Valet av pelare var också ett sätt att integrera konstverket med resten av Götaplatsen.

Lorem Ipsum

I den nybyggda delen av Stadsbiblioteket finns en hög vägg som löper genom tre våningsplan. Konstnären Kent Karlsson har klätt väggen i svartmålad ask och låtit göra mönster i form av morsetecken, instansade i träet. Bakom väggen ligger ett lager av spegelglas. Konstverket heter ”Lorem Ipsum” (Cicero). Valet av text är en viktig del i konstverket, som handlar om ont och gott, och har använts inom den europeiska boktryckarkonsten sedan 1500-talet och används än idag vid formgivning av trycksaker i digitala publiceringsprogram.

Inredning och utsmyckning

Bakom inredningen står LINK Arkitektur AB och inredningsdesignern Klara Brunnström. Inredningsdetaljer har även producerats tillsammans med personal på stadsbiblioteket.

Former

Form och färg i Stadsbiblioteket återspeglar biblioteket med dess omgivning med både grönområdet och övriga kulturinstitutionerna på Götaplatsen. Cirkelformer och kantighet är signum både för Stadsbiblioteket innan renovering och efter.

Färger

Färgerna som går genom byggnaden är orange, rött, gult, grönt och svart. Den orange färgen ska symbolisera möten. Denna färg går igen på en mängd föremål som alla informationsdiskar, mattorna och grupprummen är orangefärgade. De gula, gröna och svarta ska dels spegla fasaden, den omgivande parken samt återspegla biblioteket som det såg ut i slutet av 1960-talet då det byggdes. Bibliotekets stolar, soffor och fåtöljer är anpassade och designade utifrån den ursprungliga inredningen gällande färg och form, men i moderniserad form.