Semestra hemma i sommar

Fotograf: Lo Birgersson

Publicerad 5 juli 2018

Som göteborgare behöver man inte åka långt för härliga upplevelser på semestern. Här är utflyktstips för en sommarvecka med nya pärlor blandat med välkända utflyktsmål.

Måndag

I den västsvenska skärgården kan alla hitta sin egen badklippa. Ta cykeln eller spårvagnen ut till Saltholmen och hoppa på en av skärgårdsbåtarna. Du får ta med cykeln på båten i mån av plats. Här finns en guide till 24 timmar i södra skärgården.


Klippor på Köpstadsö Foto: Park- och naturförvaltningen

Tisdag

Gör en utflykt på Hisingen, gå eller cykla längs det nya Kvillestråket som löper mellan Hjalmar Branting och det fågelrika naturområdet i Hökälla längs med Kvillebäcken.

Ut med stråket finns en regnbågsfärgad dansbana vid Kvilleplatsen nära Backaplan där du kan dansa och spela din egen musik från telefonen. Vid Aröd hittar du ett stort utegym med hinderbana och vid entréerna till stråket; Hjalmar Branting och Hökälla finns mötesplatser med sittplatser och storbildskartor över Kvillestråket. Det finns både gång- och cykelbana för att ta sig längs med det 4 kilometer långa parkstråket. Kvillestråket är en del i jubileumssatsningen att skapa fler “Blå och gröna stråk och oaser” i staden inför Göteborgs 400-årsjubileum. Läs mer om Kvillestråket.


Kvilleplatsens dansbana nära Backaplan Foto: Peter Svensson

Onsdag

I frihamnen hittar du Jubileumsparken, parken som har något för alla! Du kan prova på segling, roller-derby, klättra på lekberget, bada och basta. Nytt för i år är den lilla saltvattensbassägnen intill bastun med friskt havsvatten. I Jubileumsparken finns även möjlighet att spela boule och låna böcker i bokbåset. Jubileumsparken är en av Göteborgs Stads satsningar på stadens 400-årsjubileum år 2021. Läs mer om Jubileumsparken.


Almänna badet, aven kallat Pöl Harbour Foto: Lo Birgersson

Torsdag

Känner du till Flatås park? Flatås park ligger nära Flatåsskolan i Högsbo.
I parkens finns en stor lekplats och olika bollplaner, till exempel för street basket och boule. Det finns också ett utegym där du kan träna med din egen kroppsvikt. Om man inte känner för lek och sport finns det också flera utrymmen för vila och återhämtning. Utöver sittplatserna omgivna av nya planteringar och vilstolarna på kullarna finns det en pergola med bänkar och bord att samlas under och kanske äta sin medhavda fika? Pergolan fungerar också som solskydd varma sommardagar, samtidigt som den skyddar för regn när det behövs. Läs mer om Flatås park.


Del av Flatås park Foto: Peter Svenson

Fredag

Ta en heldag i Slottsskogen! Här finns något för alla – stora gräsmattor för picknick och lek, Sveriges enda avgiftsfria djurpark, motionsslingor och aktiviteter för alla åldrar. Till Slottsskogens sida.


Slottsskogen i sommarskrud Foto: Peter Svenson

Lördag

Stora Amundön är friluftsområdet med gott om klippbad men också några små sandstränder. Den mycket kuperade naturstigen på cirka 4,5 km är en resa genom historien från inlandsisens dagar då berggrunden slipades till dagens badklippor. Idag har ön en varierad natur med frodiga lövskogslundar och salttåliga örter. Naturstigen inleds med en promenad genom en vacker hage där hästar betar.

Vill du inte gå den kuperade naturstigen finns en snällare stig till höger vid beteshagen. Båda stigarna leder dig till den norra sidan av ön, som är utmärkt för bad.

Vid Prinsessviken finns även en snorkelled under vattnet där du kan se och läsa om det spännande växt-och djurlivet i vattnet kring Stora Amundön. Läs mer om Stora Amundön Broschyr om snorkelleden.


Klippor på Stora Amundön Foto: Martina Cedemyr

Söndag

Avsluta veckan med en söndagspicknick i Trädgårdsföreningen. I den välbevarade 1800-tals parken blommar det varje sommar flera tusen färgglada rosor. Trädgårdsföreningen har även en lekplats för alla leksugna barn och vuxna. Skulle det komma en skur finns palmhuset att gå in i, här finns palmer och tropiska växter från hela världen. Till Trädgårdsföreningens sida.


Palmhuset och rosenträdgården Foto:Park- och naturförvaltningen