Årets vinnare av Angereds kulturpris och idrotts- och föreningsstipendium

Fotograf: Frida Frisk

Publicerad 20 november 2018

Torsdagen den 15 november delades det årliga kulturpriset och idrotts- och föreningsstipendiet ut, på Blå Stället i Angered centrum. Prisvinnare var personer och föreningar vars arbete har en stark anknytning till Angered.

Årets kulturprisvinnare

En av årets kulturprisvinnare var skådespelerskan Sagal Hussein, som tyvärr inte kunde medverka på utdelningen. Istället var det Pontus Hjortén, regissören till filmen Europas Brasilia, där Sagal har huvudrollen, som tog emot priset å hennes vägnar.

– Jag tror att jag hade en oerhörd tur, och fingertoppskänsla, när jag valde ut henne som karaktär. Jag träffade henne när hon var 17-18, och inte hade tagit studenten ens. Och så bestämde jag att hon skulle vara huvudperson, säger Hjortén.

Sagal Hussein har en inspirerande berättelse bakom sig. Utöver skådespeleriet har hon blivit svensk mästare i boxning, och utbildar sig nu till läkare i Rumänien.

– Hon är en sån typ av person som kameran tycker om, och när man tittar på henne så blir man intresserad av hennes historia. Det lär inte vara något problem för henne att fylla några hål i fickorna när det gäller prispengarna. Jag är oerhört stolt och glad att hon vann, säger Hjortén.

Dan Greider, en av årets kulturprisvinnare.

Musikern och allkonstnären Dan Greider var även en av årets kulturprisvinnare. Juryns motivering tryckte på Greiders koppling till Angered.

– Området har format mitt skapande väldigt mycket. Angered är väldigt inspirerande, både för poesi och konst. Det finns en kraft i Angered och det är en levande stadsdel. Det som dominerar här är fin natur och fina människor, med massa berättelser bakom sig. Det är det jag vill lyfta fram, som motvikt till mediebilden, berättade Greider.

Som reaktion på att han vunnit priset svarade Greider att han utbrustit “Äntligen!”. Nu kommer prispengarna med största sannolikhet att gå till att spela in en skiva i en studio.

Årets hedersomnämnande gick till journalisten och kommunikatören Maria Wångersjö, som är bosatt i Hammarkullen. Hon har skrivit tre böcker med stark Angeredsanknytning.

“Området inspirerar till att berätta om det. Man blir så överväldigad av saker man möter här, som är positiva och unika. Jag har skrivit tre böcker som alla tar sitt avstamp i Angered på ett eller annat sätt. Och det är ju inget som jag letat upp, eller försökt leta vinklar på, utan det är ju sådant man bara snubblar över. Jag känner att jag skulle kunnat skriva 20 böcker till, för det finns så mycket att gräva i här” sade Wångersjö om utnämnandet.

Idrotts- och föreningsstipendiet

Mottagaren av idrotts- och föreningsstipendiet var Tahira Anjum, från föreningen Stödnätet med verksamhet i Hammarkullen och Lövgärdet. Stödnätet har som mål att öka jämställdheten och arbeta med demokratifrågor i samhället i stort, samt stötta integrationen. Bland annat arbetar de med svenskaundervisning och samhällsundervisning. En av deras större projekt heter Demokrati i Angered, som sker i samarbete med stadsdelen.

– Det kändes bra att få stipendiet. Jag visste inte att de andra nominerat mig. Det var en glad överraskning, och en motivation för mig att jobba vidare. För det är ibland ett tufft jobb, sade Anjum om nomineringen.

Årets andra mottagare av idrotts- och föreningsstipendiet var föreningen Alla Tillsammans, i Lövgärdet. Föreningen driver en lägerverksamhet såväl sommar som höst. Under två veckor på sommaren, och fyra dagar på hösten, får boende i Lövgärdet chansen att åka till någon av föreningens anläggningar i Ammarnäs eller Uddevalla. Lägerverksamheten är en uppskattad satsning, där många av deltagarna som är i alla möjliga åldrar återkommer flera år i rad.

– Det var väldigt ärofyllt att få stipendiet. Vi sökte, och så gick det vägen. Och det känns helt fantastiskt “ sade Emmelie Moberg Lövhaugen, som arbetar på föreningen Alla Tillsammans.

Föreningen Alla Tillsammans