Om Jubileumsparken


Jubileumsparken är en mötesplats för alla präglad av biologisk mångfald och närhet till vattnet. Den är i ständig utveckling och gör avtryck för framtiden. Den skapas i öppen dialog och samverkan, som en del av Älvstaden och stadens 400-årsjubileum.

Sedan 2014 har ett antal prototyper byggts i Frihamnen på platsen för Jubileumsparken, till exempel en välbesökt bastu och sötvattensbassäng, ett saltvattensbad, ett lekkonstverk, ett uteklassrum samt en rollerderby-bana.

Dessutom har en rad olika aktiviteter med koppling till vatten och älven arrangerats som seglarskola och simträning. De är alla ett resultat av göteborgarnas idéer och önskemål som testats på plats i parken. 

Från prototyper till permanent park

I augusti 2022 öppnade utflyktslekplatsen, som är den första permanenta delen av parken som byggdes. Under jubileumsfestivalen 2-5 juni öppnade och invigdes Jubileumsparken och det nya hamnbadet med både söt- och saltvattenbassänger. Det omfattar det befintliga ”Allmänna badet” och två nya bassänger för simning och hopp.

Med start under slutet av 2023 kommer en ny bastu att byggas. Den kommer att ha samma utseende och placering som bastu-prototypen "Allmänna bastun", som nu är stängd. Planen är att den permanenta bastun öppnar under försommaren 2024.

När den första permanenta etappen är klar ska parken omfatta cirka 3 hektar (30 000 kvm).

Från prototyp till permanent hamnbad

I Jubileumsparken har du sedan 2015 kunnat bada mitt i stan. I prototypen "Allmänna badet" – en bassäng i älven längs Kvillepiren –  har både söt- och saltvattenbad testats till och med sommaren 2022. Det är ett nytt sätt att stadsutveckla Göteborg – att tillsammans med göteborgarna se vad som fungerar på platsen, innan den permanenta delarna av parken med hamnbadet började byggas.

I prototypbassängen "Allmänna badet" har Göteborgs Stad sedan 2015 testat att använda både sötvatten med naturlig rening och saltvatten från saltkilen i älven.

Teknik och metod för att kunna använda saltvatten från saltvattenkilen i hamnbadets bassänger testades först i "Lilla Salt" – en liten bassäng på land — innan det användes i "Allmänna badet" sommaren 2021 och 2022.

Göteborgarna är delaktiga i planering och byggnation

De olika delarna i Jubileumsparken har skapats genom platsbyggnad – ett för Göteborg nytt sätt att stadsutveckla där göteborgarna är delaktiga i planering och byggnation för att etablera platsen och testa vad som fungerar. 

En metod som används för att skapa delaktighet är så kallade Open calls där boende, besökare, föreningsaktiva och verksamheter bjuds in för att vara med i samtal, planering och byggnation. Sedan 2014 har ett tiotal Open calls arrangerats i Jubileumsparken.


Testplantering på Kvillepiren i november 2017 tillsammans med göteborgarna.

Fortsatt utbyggnad efter 2023

Även efter att den första etappen är klar kommer Jubileumsparken fortsätta att växa. Det är i dagsläget svårt att ange parkens slutgiltiga utbredning och utformning men ett riktmärke är att den totalt ska omfatta cirka 8-10 hektar (80 000-100 000 kvm) år 2035.

På goteborg.se/projektjubileumsparken berättar vi om Jubileumsparken ur ett stadsutvecklingsperspektiv. Där hittar du information om vad som byggs, var, när hur och varför.